1. KES 1: BERAS MASIH MENTAH BIARPUN AIR HAMPIR KERING
Masukkan air suam 1/4 cawan @ kurang dan masak dengan menggunakan api yang perlahan selama 5 minit.
2. KES 2: NASI MASIH BERAIR BIARPUN TELAH MASAK
Jangan tutup periuk dan masak di atas api yang perlahan. Masak sehingga air menjadi kering.
3. KES 3: BAHAGIAN BAWAH NASI TELAH HANGUS
Rendamkan periuk tadi ke dalam air dan biarkan sehingga sejuk. Cara ini dapat menyelamatkan daripada bahagian lain untuk turut hangus juga
4. KES 4: NASI YANG DI MASAK BERBAU HANGUS
Mengikut petua orang dulu2, jika nasi yang di masak berbau hangus masukkan beberapa tangkai cili kering.
5. INGINKAN NASI YANG DI MASAK BERBAU HARUM
Untuk menambah bau harum ketika memasak nasi, anda boleh masukkan sehelai daun pandan ke dalam periuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan