Rabu, 18 Mei 2011

PETUA DI DAPUR

1. HILANGKAN HAMIS DAGING

    Cuci daging dengan bersih. Masukkan air ke dalam kuali kemudian masukkan daging dan akhir sekali masukkan air kelapa muda dan rebus hingga empuk

2. MEMBERSIHKAN SIPUT SEDUT
   
    Masukkan siput sedut yang telah dibilas dengan air kedalam sebuah bekas. Masukkan hampas kelapa dan gaulkan sehingga rata dan meliputi semua siput. Biar semalaman. Setelah di basuh bersih, potong hujung cengkerang sebelum dimasak

3. HILANGKAN HANYIR IKAN

   Setelah ikan di siang dan di bersihkan insang dan perutnya, masukkan ikan kedalam air yang bersih. Masukkan asam jawa dan perahkan asam limau dan gaul rata dan di biarkan seketika. Selepas itu barulah di bilas dengan air semula.

4. SEGARKAN UDANG

    Setelah udang dibuang ekor dan kepalanya, bersihkan dengan air dan di masukkan kedalam bekas yang boleh berpenutup dan gaulkan dengan gula agar melitupi keseluruhan udang. tutup bekas dan diletakkan kedalam peti ais.

5. TAUGEH TAHAN LAMA

    Masukkan taugeh kedalam bekas berisi air. Perahkan limau nipis ke dalam bekas tadi dan di simpan di dalam peti sejuk.

6. PETUA MENGUPAS LABU

   Caranya dengan merendam labu yang hendak di kupas kedalam air panas selama 10 minit , kemudian angkat. Anda akan lebih mudah untuk mengupas kulitnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan