Sabtu, 21 Mei 2011

DAGING MASAK KURMA (SIMPLE)


BAHAN-BAHAN

6 keping daging bahagian tenderloin
2 labu bawang besar (di belah 4)
3 biji kentang (di belah 4)
2 ulas bawang putih (di tumbuk)
6 biji bawang kecil (di tumbuk)
3 cm halia (di tumbuk)
2 batang serai
Daun kari (suka hati nak masukkan ke tidak)
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
500 ml santan
3 tangkai cili hidup (su suka yang merah)
1 peket kecil rempah kurma
Garam secukup rasa
Air

CARA MEMASAKNYA:

1. Tumis kayu manis dengan bunga lawang sehingga berbau harum
2. Kemudian masukkan bawang, daun kari dan halia yang telah ditumbuk. Tumis hingga kekuningan.
3. Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air dan tumis seketika.
4. Masukkan daging dan gaul rata. Biarkan daging empuk, barulah di masukkan santan.
5. Masukkan kentang, biar seketika barulah perasakan dengan garam.
6. Akhir sekali masukkan bawang dan cabai hidup, masak sehingga kuah agak pekat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan